fallback

Япония се опасява, че еврозоната може да попречи на възстановяването й

Централната банка посочи дълговата криза в Европа, наводненията в Тайланд и силната йена като предизвикателства за икономиката на страната

10:09 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Япония предупреди, че дълговата криза в еврозоната може да попречи на икономическото възстановяване в страната. Като други обезпокоителни фактори с потенциал да навредят на растежа, институцията посочва високият курс на йената и наводненията в Тайланд.

Кризата в еврозоната се отразява на Япония чрез свитото търсене на вносни стоки, обясняват от банката. Природният катаклизъм в Тайланд пък предизвиква сериозни смущения в производствените вериги на много от японските производители, пише ВВС.

„Икономиката на Япония продължава да расте, но с доста умерен темп. Причината за това са основно ефектите, свързани с останалите икономики“, се казва в изявление на централната банка след днешното решение за лихвения процент в страната.

За пореден месец той бе запазен съвсем близо до нулата – на ниво от 0,1 на сто, в опит да се насърчават кредитирането и инвестициите.

По-рано тази седмица стана ясно, че Япония е излязла от рецесията и след три последователни тримесечия на спад икономиката е успяла да отбележи ръст. Статистиката отчете, че той е в размер на 1,5 на сто на тримесечна база.

От централната банка обаче не са големи оптимисти, че тенденцията на ръст ще остане устойчива. Освен проблемите в еврозоната и Тайланд, за това допринася и курсът на японската йена.

През последните месеци йената поскъпна силно, което накара централната банка и правителството да се намесят на пазара и да опитат да противодействат на тази тенденция. Въпреки значителните средства, които бяха „изсипани“ на пазара обаче за момента валутните интервенции не постигат желания ефект.

Днес търговията се води при ниво от около 77 йени за долар. Това ниво е съвсем близо до онези, при които централната банка извърши последните си две пазарни намеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
fallback