fallback

Инфлацията във Великобритания се забави до 5% през октомври

Правителството обаче признава, че нивото ѝ остава високо за страната

12:53 | 15.11.11 г.

Нивото на потребителската инфлация във Великобритания се забави слабо до 5% през октомври спрямo 5,2% през септември, съобщи ВВС.

Спадът в цените на хранителните стоки, въздушния транспорт и горивата са с основен принос за отстъплението на показателя.

Инфлацията при цените на дребно, която включва и плащането на вноските по ипотеки, също се е забавила с 0,2 процентни пункта до 5,4%.

Въпреки забавянето обаче нивото на инфлацията остава доста над целта на английската централна банка за сдържането ѝ около 2%, а правителството също признава, че инфлацията в страната остава висока.

„Това са трудни времена за домакинствата, докато цените продължават да се влияят от условията на световните пазари на петрол и газ“, заяви говорител на британското министерство на финансите.

По-късно днес се очаква британските депутати да обсъдят предложение, което призовава правителството да ограничи ръста в цената на петрола, след като то обяви планове за увеличаване на данъка върху горивата с 3 пенса на литър от януари 2012 г.

Цените на хранителните стоки са намалели заради сериозните отстъпки, предлагани от универсалните магазини, и богатата реколта, смятат от британската Служба за национална статистика.

Цените на самолетните билети, които традиционно са доста непостоянни, са се понижили с 6% спрямо същия месец на 2010 г.

Петролът също е поевтинял с 0,5 пенса за литър, отразявайки спада в цената на суровия петрол, породен от отслабващата световна икономика.

Натиск към повишаване на цените идва от нарасналите разходи за облекло, електроенергия и газ, като цените при всички големи енергийни доставчици са повишили сметките през октомври и се очаква да повлияят сериозно на данните за инфлацията през ноември.

Въпреки това от английската централна банка обявиха, че очакват инфлацията през 2012 г. да се забави заради понижаването на цените и факта, че въведената в началото на тази година по-висока ставка на ДДС вече няма да се отразява върху изчисленията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
fallback