fallback

Ръстът на китайския износ се забави до 15,9% през октомври

При разпространяване на дълговата криза в еврозоната очакваме ръстът на износа да продължи да се забавя през следващите месеци, коментира анализатор

11:23 | 10.11.11 г.

Износът на Китай продължи да забавя темп през октомври, тъй като европейската дългова криза и страховете за икономическо забавяне в САЩ понижиха търсенето на китайски стоки. Ръстът през месеца е 15,9% на годишна база, след като през септември той бе 17,9%, а през август – 24,5%, показват данните, публикувани от китайските митнически служби и цитирани от ВВС.

Вносът е нараснал с 28,7%, което води до търговски излишък от 17 млрд. долара.

Данните веднага повдигнаха опасения за отражението на световното икономическо забавяне върху китайския растеж, базиран върху износа.

„Ръстът в износа продължи да се забавя през миналия месец на фона на кретащата икономика в европейските държави, които са най-силната дестинация за износа на нашата страна“, коментира Уан Ху от Guotai Securities в Шанхай. „При разпространяване на дълговата криза в еврозоната очакваме ръстът на износа да продължи да се забавя през следващите месеци“, добавя той.

Вчера генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова Китай да промени политиката си за ръст, базиран върху износа, и да се концентрира върху увеличаване на вътрешното търсене в опит да подкрепи ръста. Според анализатори последните данни сочат, че търсенето в Китай нараства стабилно.

„Ръстът на вноса е малко по-бърз от очаквания, което показва, че вътрешното търсене продължава да бъде устойчиво“, посочва Уан.

За негови колеги обаче ръстът във вноса не е категоричен показател за вътрешното търсене. По думите им производителите са се възползвали от спада в цените на суровините, за да увеличат запасите си, което се е отразило върху данните за вноса.

„Изглежда, че трупането на запаси продължава, отчасти заради спада на цените им в световен мащаб“, заявява Ли Цуей от Royal Bank of Scotland. „Производителите използваха възможността да увеличат запасите си“, допълва Ли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 01.09.22 г.
fallback