fallback

Бизнес активността в еврозоната през октомври спадна до 28-месечно дъно

Изследването предполага висока вероятност, че икономиката в региона ще се свие през четвъртото тримесечие, смята икономист от института Markit

13:24 | 04.11.11 г.

Общият индекс на бизнес активността в еврозоната, съставян от експерти на института Markit, се понижи до най-ниското си ниво от 28 месеца, достигайки 46,5 пункта при 49,1 пункта през септември, което сочи, че активността в частния сектор се е свила повече от първоначалните оценки, съобщи MarketWatch.

Предварителните данни за октомври бяха за спад до 47,2 пункта. Показател под 50 пункта показва наваляване на активността.  Индексът се понижава за втори пореден месец. Новите поръчки са намалели, а бизнес доверието продължава да се понижава, се казва още в съобщението на Markit.

Най-добро е положението в Ирландия и Германия, където показателят остава над 50 пункта, докато в Испания, Италия и Франция достига дъно за последните между 27 и 31 месеца на нива между 41,8 пункта и 44,6 пункта.

Изследването на Markit подчертава и понижането на брутния вътрешен продукт на еврозоната през октомври до 0,5%, което „предполага висока вероятност, че икономиката ще се свие през четвъртото тримесечие, освен ако бизнесът не се разрасне забележимо през ноември“, коментира Крис Уилямсън, старши икономист в института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 11.09.22 г.
fallback