fallback

Г-20 обсъжда дали да поиска по-гъвкав юан

Натискът за либерализирането на курса може да породи нежелано напрежение на фона на усилията на европейските лидери да убедят Китай да помогне на еврозоната

12:33 | 03.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Лидерите на страните от Г-20 обсъждат дали да включат забележка по отношение на китайската валута в заключителния документ от двудневната си среща в Кан, Франция, посочва официален представител на страна от групата, цитиран от Bloomberg.

Проектодокументът идентифицира Китай като страна, която трябва да позволи повече гъвкавост при определянето на валутния си курс и така да помогне за успокояването на глобалните търговски и инвестиционни дисбаланси, посочва източникът на Bloomberg, пожелал анонимност поради предварителния характер на дискусиите.

Източникът отбелязва, че той лично не е убеден, че забележката към Китай ще остане във финалния вариант на документа поради опозицията на китайското правителство. Заключителният документ ще бъде представен утре.

Ако натискът за либерализирането на курса на юана бъде засилен, това може да породи нежелано напрежение на фона на усилията на европейските правителства да убедят Китай да инвестира в разширения фонд за спасяването на еврозоната. Миналия месец заместник-финансовият министър на Китай Джу Гуаняо приветства изявление на финансовите министри на Г-20, в което въпросът за юана не беше засегнат.

Комюникето от 16 октомври е „изчерпателно и балансирано“, посочва Джу. Според текста, развиващите се страни с търговски излишъци трябва да продължат „движението си към по-близки до пазара валутни системи, както и да постигнат по-висока гъвкавост, отразяваща икономическите фундаменти“.

Щатските представители оказват натиск върху Китай да позволи по-бързо поскъпване на юана. На 11 октомври щатският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви, че от средата на 2010 г., отчитайки инфлацията, китайската валута е поскъпнала с 10% - темп на нарастване, който той определя, като твърде бавен. Въпреки това на 14-ти октомври администрацията в Белия дом отложи представянето на доклад за валутната политика на търговските си партньори до приключването на срещата на Г-20.

Китайските представители настояват, че настоящият приоритет на срещата е европейската дългова криза. Вчера Джу заяви, че спасителният фонд за еврозоната (EFSF) е „важен инструмент“ за решаването на проблема. Той допълни, че е „твърде рано“ Китай да обсъжда по-нататъшно придобиване на облигации на фонда.

Френският президент Никола Саркози се застъпва за увеличаване на международната роля на китайската валута и за включването й в системата на специалните права на тираж (SDR), известни като валутата на Международния валутен фонд (МВФ).

„Франция ще опита да постигне възможния максимум на срещата, като ще представи план за понижаване на зависимостта от долара и включването на Китай в SDR вероятно до 2020 г.“, посочват анализатори на Standard Chartered Plc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
fallback