fallback

Потребителските разходи в САЩ с ръст от 0,6% през септември

Увеличението обаче е основно за сметка на спестяванията с минимален принос на слабо нарасналите приходи

17:06 | 28.10.11 г.

Бавният ръст на потребителските приходи в САЩ през септември е накарал домакинствата да намалят спестяванията си, за да увеличат потребителските разходи, предизвиквайки съмнения за трайността в скоростта на икономическия ръст от третото тримесечие, съобщи Ройтерс, като се позова на данни от американското министерство на търговията.

Потребителските разходи са нараснали с 0,6% през септември след ръст от 0,2% през август, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Приходите на домакинствата са нараснали с 0,1% през миналия месец, като при това положение разходите са били с цената на понижени спестявания, намалели до 419,8 млрд. на годишна база в сравнение с 479,1 млрд. през август, като това е най-ниският показател от 2 август 2009 г. Очакванията на експертите бяха за ръст на приходите от 0,3% след спада от 0,1% през август.

„Много слаби приходи, но много стабилно потребление, въпреки че потребителското доверие е в рецесия. Така че това са добри новини за икономиката“, заяви Кърт Карл, старши икономист за САЩ в нюйоркския клон на Swiss Re. „Трудно е обаче да се издържи без по-висок ръст на приходите“, добави той.

Съобщение на американското министерство на труда пък показа, че заплащането през третото тримесечие е нараснало с 0,3%, което е най-нисък показател за годината, след увеличение от 0,4% през предходното тримесечие.

През септември коригираният с нивото на инфлация разполагаем доход се е понижил с 0,1%, удължавайки спада до трети пореден месец.

Нарасналите потребителски разходи допринесоха за ръста от 2,5% на брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие, но като се има предвид, че те не се движат от ръст на приходите, икономиката на САЩ може да изгуби част от новия си импулс.

През третото тримесечие потребителските разходи са нараснали с 2,4%, което е най-високото темпо за почти година.

Високата безработица, която се задържа над 9% за пети пореден месец, сдържа ръста на приходите.

Пониженият инфлационен натиск обаче би трябвало да донесе известно облекчение на домакинствата.

През миналия месец ръстът на потребителските цени се е забавил до 0,2% от 0,3% през август, като за последните 12 месеца достига 2,9%, оставайки без промяна от август.

Без отчитане на приноса на хранителните продукти и енергоносителите показателят остава без промяна през септември, след като през август регистрира ръст от 0,2%. На годишна база той е нараснал с 1,6% при 1,7% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
fallback