fallback

Изненадващ спад на потребителското доверие в САЩ

Потребителските очаквания удариха над 30-годишно дъно

22:41 | 14.10.11 г. 2

Потребителското доверие в САЩ неочаквано се понижи в началото на октомври, като притесненията за намаляващите приходи доведоха потребителските очаквания до над 30-годишно дъно, стана ясно от редовното изследване на Университета в Мичиган, цитирано от CNBC.

Индексът на потребителското доверие по предварителни данни се е понижил до 57,5 пункта от 59,4 пункта през септември, опровергавайки предварителните прогнози от 60,2 пункта на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Потребителските прогнози също се влошават, като очакванията им са паднали до най-ниското си ниво от май 1980 г. - 47,0 пункта спрямо 49,4 пункта през септември.

Индексът се бе понижил до същото ниво в началото на септември, преди да бъде коригиран в края на месеца в посока на повишение. От началото на годината той е изтрил над 20 пункта.

„Като цяло данните показват, че изглежда спадът в посока на рецесия се случва“, посочва в съобщение ръководител на проучването Ричард Къртин. „Дори ако икономиката успее да избегне официалното определение „рецесия“, реалните потребителски разходи няма да бъдат достатъчно силни за осигуряване на по-силен ръст на заетостта, която е необходима за компенсиране на негативното въздействие на икономическата стагнация върху поведението на потребителите“, добавя той.

39% от потребителите са посочили спадът в приходите като причина за влошаване на финансите си напоследък, докато 65% от всички домакинства очакват да не успеят да увеличат приходите си през цялата следваща година. Това са и най-високите регистрирани нива в това отношение, откакто се провежда проучването.

Подобрението в инфлационните очаквания е добрата новина, като очакванията за годишната инфлация се понижават до 3,2% от досегашните 3,3%, а тези за инфлацията през следващите 5 до 10 години намаляват до 2,7% от 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
fallback