fallback

Безработицата в Австралия се понижи през септември до 5,2%

Общият брой на заетите и работещите на пълно работно време нарасна с изненадващи за анализаторите стойности

11:16 | 13.10.11 г.

Броят на заетите в Австралия нарасна с изненадващите 20 400 души през септември, което е най-голямото увеличение през последните 7 месеца, съобщи CNBC, като се позова на данни на статистическото бюро на страната.

Безработицата през септември се е понижила до 5,2%, след като през август нарасна до 5,3%, докато анализаторите очакваха тя да се задържи на същото ниво.

Работещите на пълно работно време са се увеличили с 10 800 души до 8 млн.

Според Майкъл Блайт, старши икономист в Commonwealth Bank, това предполага, че икономиката се справя доста добре с пазарната волатилност и световната несигурност.

Въпреки нарастването на броя на заетите, годишният ръст на работните места са забавя до 1,1%, което е доста под максималният показател от 3,6% през ноември 2010 г.

Наблюдава се и слабост при в силни допреди сектори на производството, администрацията, комуналните услуги и строителството.

Водещи показатели за заетостта обаче показват смесена картина, макар предварителните данни да сочат подобрение в бъдеще.

Внимателно наблюдаваният показател за свободните работни места нарасна до 3,3% през август, достигайки нива, които насочват към ръст на наемането на служители. Водещият правителствен индекс за заетостта също се повиши през октомври, прекъсвайки серия от 5 месеца на спад.

Нараснаха и перспективите за наемане на повече чуждестранни работници, като Австралия планира да осигури рекорден брой визи за квалифицирани чужденци през периода 2011-2012 г. - 125 800, което е ръст от 10,5% спрямо периода 2010-2011 г.

През миналата година правителството реши да съкрати рязко броя на заетите чужденци, но скоро попадна под натиска на преживяващите бум добивна индустрия и енергетика за повече квалифицирани работници.

„Пазарът на труда е по-слаб от миналата година, но все още се държи сравнително добре“, заяви Су Лин Он, старши икономист в RBC Capital Markets. „Това е в съзвучие и с водещите показатели“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
fallback