fallback

Китайската централна банка прогнозира ръст от 9,4% през четвъртото тримесечие

Представител на китайския банков регулатор пък призова за вдигане на лихвите по депозитите с цел увеличаване на ликвидността в банковата система

11:50 | 12.10.11 г.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай през четвъртото тримесечие на годината ще бъде 9,4%, се посочва в прогноза на централната банка на страната, цитирана от РИА Новости.

Експертите на банката очакват, че през същия период инфлацията да се забави до 5,3%, а индексът на цените на производител да нарасне до 6,8%. Прогнозата за годишната инфлация е за 5,6%, оставайки доста над планираните 4%.

Икономическият растеж пък леко ще се забави спрямо регистрираните 9,7% през първото тримесечие и 9,5% през второто, като за трето тримесечие макроикономическите показатели все още не са публикувани.

Китайската централна банка отбелязва риск за бъдещо забавяне на икономиката, тъй като запазването на високото темпо на ръст успоредно с понижаване на инфлацията е сред най-трудните дилеми за разрешаване от китайските власти в момента.

Също днес представител на китайския банков регулатор призова за възможно най-бързо вдигане на лихвите по депозитите и за намаляване на банковите резерви, държани в централната банка, за да бъде облекчено затегнатото състояние на ликвидността в банковата система, съобщи MarketWatch.

Председателят на Китайската банкова регулаторна комисия в провинция Дзянсу Ю Сюедзюн заяви в интервю за изданието  21st Century Business Herald, че страната трябва да обмисли повишаване на лихвите по депозитите с между 1,5 до 2 процентни пункта и да намали изискванията за размера на банковите резерви с 1-1,5 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
fallback