fallback

Новите работни места в частния сектор в САЩ надхвърлят очакванията

Планираните съкращения обаче достигат рекордни нива за последните 2 години

16:58 | 05.10.11 г.

Частният сектор в САЩ е създал допълнително 91 000 работни места през септември, което е над предварителните прогнози, докато броят на уволнените се очаква да достигне най-високо ниво за повече от две години, става ясно от две съобщения, цитирани от CNBC.

Месечното проучване на Automatic Data Processing Inc. и Macroeconomic Advisors показва, че секторът на услугите е добавил 90 000 заети, в производството на стоки те са нараснали с 1 000, докато промишленото производство е загубило 5 000 работни места.

Анализатори очакваха изследването да покаже ръст на заетите със 75 000 души.

„Имахме добра заетост в промишленото производство и производството на стоки в началото на възстановяването. Тя донякъде изпадна в застой напоследък“, заяви Джоуъл Пракън, председател на борда на директорите на Macroeconomic Advisors. „Никога обаче няма да имаме пълно възстановяване на пазара на труда без необходимия ефект от страна на сектора на услугите. Така че аз мисля, че това са доста окуражаващи данни“, добави той.

Докато тези числа предлагат известни надежди, че официалните данни в петък ще покажат някакво подобрение при заетите извън земеделието, публичният сектор се очертава като основен фактор за влошаване на ситуацията на пазара на труда, като правителството и армията имат основна заслуга за това.

Съобщение от днес на консултантската фирма Challenger, Gray & Christmas Inc. сочи, че броят на планираните уволнения в американските компании през септември е достигнал най-високото си ниво през последните 2 години заради сериозните съкращения в армията и в Bank of America.

Работодателите обявиха 115 370 планирани съкращения през миналия месец, което е над два пъти повече от 51 114 през август. Това е най-високото ниво от април 2009 г., когато бяха обявени 132 590 уволнения.

На годишна база увеличението е над 3 пъти при 37 151 съкратени през септември 2010 г. От началото на 2011 г. работодателите са обявили 479 064 съкратени работници, което е с 16,5% повече от аналогичния 9-месечен период на 2010 г.

„Важно е да се отбележи, че 80 000 съкратени, или почти 70% от всички за последния месец, идват от едва две институции: Bank of America и армията на САЩ“, заяви Джон А. Чалънджър, главен изпълнителен директор на Challenger, Gray & Christmas. „Нито едно от тези съкращения не е свързано пряко с настоящата слабост на икономиката“, добави той.

При Bank of America планираните 30 000 съкращения са следствие от страничните ефекти от срива на пазара на жилища в САЩ и усилията за преструктуриране на финансовата институция с цел превръщането ѝ в по-малка и ефективна компания, посочи Чалънджър.

Уволнението на 50 000 души в армията е вследствие на намаляване на бойните части в две войни и от усилията за намаляване на разходите във всички правителствени служби, като те дойдоха след съкращенията на 17 500 души през август, подчерта той.

Работодателите са обявили намерения за назначаване на 76 551 служители през септември, докато само година по-рано са искали да наемат 123 076 души, отбелязват от компанията.

Оттам прогнозират, че наемането на сезонни работници ще се запази на нивата от 2010 г., когато през последното тримесечие търговците на дребно назначиха 600 000 служители заради празничните разпродажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:40 | 10.09.22 г.
fallback