fallback

Какво ще движи валутните курсове тази седмица?

Изявления на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише и на председателя на Фед Бен Бернанке са във фокуса на вниманието

11:16 | 03.10.11 г.

Европейската дългова криза оказва вай-голямо влияние върху валутната търговия през последните няколко месеца, довеждайки еврото до най-ниския му тримесечен курс спрямо основните валути от почти една година. Очакванията са през предстоящата седмица тенденцията да продължи, като специално внимание трябва да бъде отделено на изявлението на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и това на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке във вторник, както и на пресконференцията на ЕЦБ в четвъртък.

От събитията днес като по-важни се очертават данните за индекса на бизнес активността във Великобритания, които ще излязат малко преди обед, и индексът на производствената активност в САЩ в следобедните часове.

В нощта срещу вторник в Австралия ще бъдат обявени данните за търговския баланс, а в ранните утринни часове – нивото на основния лихвен процент в страната.

През деня ще се проведе среща на министрите на финансите на държавите членки на Европейския съюз.

За следобедните часове са насрочени вече споменатите изявления на Трише и изявлението на Бернанке пред икономическата комисия на Конгреса. По същото време се очакват и данните за промишлените поръчки в САЩ.

През нощта на вторник срещу сряда ще станат ясни продажбите на дребно в Австралия, а малко преди обед излизат данните за текущата сметка и индекса на бизнес активността в сферата на услугите във Великобритания, както и окончателните цифри за брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие.

В късния следобед ще бъдат обявени промените в заетостта извън земеделския сектор в САЩ и индексът на бизнес активността без производството.

В ранните следобедни часове на четвъртък във Великобритания ще стане ясно има ли промяна в основния лихвен процент, а малко по-късно ще бъде обявен и процентът на рефинансиране на банките от еврозоната, последван от изявление на ЕЦБ.

По същото време се очакват и данните за новите молби за помощи за безработни в САЩ.

В нощните часове на четвъртък срещу петък ще има изявление на японската централна банка за монетарната политика и ще стане ясно има ли промяна в лихвения процент за еднодневните депозити в страната.

В ранните утринни часове ще бъдат обявени данните за френския търговски баланс и бюджета, а преди обед – производствената инфлация във Великобритания.

По обед излизат данните за германското промишлено производство, а в следобедните часове – безработицата в САЩ и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 29.08.22 г.
fallback