fallback

Рублата падна до двугодишно дъно заради политическите маневри в Кремъл

Оттеглянето на Алексей Кудрин от поста финансов министър не може да се счита за добра за пазарите новина, коментират от Capital Economics

09:56 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Алексей Кудрин. Снимка: Ройтерс

Руската рубла потъна до най-ниската си стойност срещу долара за последните повече от две години вчера. Причина за това според анализатори са политическите маневри в страната, в резултат на които финансовият министър Алексей Кудрин напусна кабинета, пише MarketWatch.

Решението на Кудрин да подаде оставка като финансов министър и вицепремиер е продиктувано от различията му с президента на страната Дмитри Медведев по въпросите на икономическата политика.

Някои инвеститори гледаха на Алексей Кудрин като на гарант на финансовата стабилност на страната, отбелязва РИА Новости.

„Трудно е да гледаме на оттеглянето на Кудрин като на нещо позитивно за пазара“, коментира Нийл Шеъринг от Capital Economics в писмо до клиентите на компанията.

Спрямо петък рублата поевтиня с 1,5 на сто срещу долара до 32,48 рубли, след като през деня зелените пари достигнаха и най-високото ниво за последните повече от две години – 32,55 рубли за долар.

Тази сутрин валутата на Русия наваксва част от изгубеното, поскъпвайки с 0,55 на сто до 32,18 рубли за долар.

В събота президентът на Русия Дмитри Медведев номинира Владимир Путин като кандидат за поста на предстоящите избори. Именно това стана причина за оставката на Курдин, който изрази несъгласие да бъде член на кабинета, който се очаква да сформира Медведев след изборите догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 04.09.22 г.
fallback