fallback

Силната йена удари по износа на Япония

Темпът на увеличение на експорта може да падне още при положение, че Фед отново предприеме мерки за стимулиране на пазарите

10:00 | 21.09.11 г.

През август японският износ на годишна база е нараснал с 2,5 пъти по-бавно темпо от очакваното, след като световното икономическо забавяне, силната йена и европейската дългова криза поставиха под съмнение възстановяването на страната, съобщи Ройтерс.

За месеца износът на страната се е увеличил с 2,8% на годишна база, което е доста по-малко от очакваните 8%, сочат данни на японското министерство на финансите. Ръстът се дължи на нарасналите доставки на автомобили, оборудване за металургията и корабостроенето.

На месечна база увеличението е със сезонно изгладените  0,3%.

Износът обаче може да забави допълнително темпото си на ръст, ако американският Федерален резерв разхлаби монетарната политика, което би вдигнало допълнително курса на йената и би влошило още условията за търговия.

„Въздействието на забавящата се световна икономика започва да се проявява в данните за японския износ“, заяви Такеши Минами, старши икономист в Изследователския институт Norinchuki „През следващите месеци износът на годишна база дори може да регистрира спад, което означава, че икономиката не разполага със съществен фактор за подкрепа, освен ако правителството не осъществи бързо разходи за възстановяване“, добави той.

Вносът през август е нараснал с 19,2% на годишна база, което е над консенсусната оценка на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 14%.

Дефицитът в търговския баланс е на стойност 775,3 млрд. йени (10,1 млрд. долара), докато предварителните прогнози бяха за 3,5 пъти по-нисък показател.

Доставките за Китай се нараснали с 2,4%, а тези за САЩ – с 3,5%.

За анализаторите по-вероятно е Япония да регистрира ръст през третото тримесечие след 3 последователни тримесечия на свиване на икономиката, но по-нататъшните перспективи са поставени пред все по-нарастващо съмнение заради силната йена и европейската дългова криза.

От известно време йената е надценена, тъй като инвеститорите в световен план гледат на нея като на сигурно убежище в период на световна икономическа несигурност.

Вчера новосформираното японско правителство обяви допълнителни мерки, с които да подпомогне компаниите да компенсират високият курс на йената.

Премиерът Йошихико Нода обеща сериозни субсидии за изграждането на нови заводи в Япония, след като силната йена принуди големите компании да обмислят дали да оставят основната си производствена база в страната, а някои вече обявиха намеренията си да прехвърлят производството в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 12.09.22 г.
fallback