fallback

„Лесните пари“ заплашват опитите на развиващите се страни да ограничат кредитите

Програмите за изкупуване на облигации от водещите централни банки насочват голямо количество средства към бързорастящите икономики

10:24 | 19.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Огромното количество средства, наливани на пазара от водещите централни банки в резултат на операциите им по изкупуване на облигации, може да ограничи възможностите на регулаторните органи в развиващите се страни да въведат мерки за забавяне на ръста на кредитирането. Такова е мнението на Банката за международни разплащания, пише Ройтерс.

В доклад на институцията се казва, че монетарните власти в развиващите се страни трябва да бъдат бдителни към входящите капиталови потоци, тъй като те ще поставят сериозни предизвикателства в борбата с ръста на кредитирането.

Внимателното подхождане към ситуацията е важно заради силния ръст на кредитирането в долари в развиващите се страни и особено в Азия.

Изследването на банката идва в момент, когато кредитирането в долари извън САЩ расте доста по-бързо, отколкото вътре в страната. Освен това пазарните настроения клонят към очакване на нови мерки за вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв на САЩ.

Между първото тримесечие на 2009 и първото тримесечие на 2011 година доларовите кредити за нефинансовия сектор извън САЩ са нараснали с 1,1 трлн. В същото време депозитите от страна на неамерикански вложители са се увеличили с 363 млрд. долара.

Двуцифреният ръст на доларовото кредитиране за чужбина е в силен контраст с отпускането на кредити в САЩ и с ръста на кредитите в йени и евро.

В доклада се подчертава силния ръст на кредитирането в Китай, Хонконг, Южна Корея, Тайланд и Филипините, където доларовите кредити значително изпреварват тези в друга валута.

Делът на кредитите в чужда валута от общите кредити за нефинансови институции като цяло варира значително между отделните страни. В Бразилия, Китай, Индия и Тайланд той е под 10%, а във Филипините, Хонконг и Мексико варира между една пета и една трета.

„В моменти на кредитен бум външните източници на финансиране може да увеличат важността си както в малките, така и в големите страни. В такива моменти съотношението между кредитите и депозитите може да се увеличи значително“, посочват от банката.

Приливът на средства идва в момент, когато много от развиващите се страни правят опити да ограничат кредитирането, тъй като прекомерният му ръст поставя заплахи от балони на пазарите на недвижими имоти, както и риск от инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
fallback