fallback

Инфлацията в Китай забави ръст през август до 6,2% на годишна база

Оправдават се очакванията, че ценовият натиск е достигнал своя връх и централната банка на страната може да отложи по-нататъшното затягане на монетарната политика

11:17 | 09.09.11 г.

По-високите цени на храните са главни "виновници" за високата инфлация. Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Китай се понижи през август под тригодишния връх от предходния месец, оправдавайки очакванията, че ценовият натиск е достигнал своя връх и централната банка на страната може да отложи по-нататъшното затягане на монетарната политика, изправена пред световното икономическо забавяне, съобщи Ройтерс.

Инфлацията на годишна база през август е била 6,2% в сравнение с 6,5% през юли, съобщиха от китайската национална статистическа служба.

Според Ройтерс тя ще остане висока за няколко месеца и доста над целта на правителството от 4%.

Разхлабване на политиката може да окуражи инвестициите извън банковите депозити, лихвите по които са доста по-ниски от инфлацията, подхранвайки опасенията на Пекин за балонни активи, които могат да дестабилизират икономиката.

„Потребителската инфлация очевидно премина върха си. Поскъпването в момента вече не е голям проблем“, заяви Дун Сиенан, икономист в Peking First Advisory. „На политическия фронт стъпките за затягане в момента най-малко се задържат. Виждаме известно структурно разхлабване. В средносрочен план Китай трябва да ускори финансовите реформи“, добави той.

Производствената инфлация също е забавила темп до 7,3% през август в сравнение със 7,5% през юли.

Китайски правителствени представители многократно заявяваха, че борбата с инфлацията остава основен приоритет въпреки признаците, че икономическият растеж се забавя.

От октомври 2010 г. досега китайската централна банка повиши 5 пъти лихвения процент и 9 пъти изискванията за банковите резерви, което забави ръста на кредитите, който бе в основата на повишаването на цените, но натовари много дребни и средни компании с по-високи разходи, което пък понижи допълнително и без това слабите печалби, принуждавайки ги да прекратят дейност или да намалят производството.

Цените на хранителните стоки, които регистрираха през август ръст от 13,4% на годишна база, допринасят с 4 процентни пункта за нивото на инфлацията през август, като най-висок е делът на увеличението при свинското месо.

Без хранителните стоки през август инфлацията е нараснала до 3,0% от 2,9% през юли.

Индексът на инфлацията е нараснал с 0,3% през август при ръст от 0,5% през юли без сезонно изглаждане.

Очаква се до края на годината инфлацията постепенно да намалява успоредно със забавянето на икономическия растеж, но недостатъчно, за да се вмести в целта на правителството за 4%.

Някои анализатори обаче очакват централната банка да повиши основния лихвен процент още веднъж до края на годината с аргумента, че лихвите по банковите депозити от 3,5% годишно са прекалено ниски, а през призмата на инфлацията доходността е отрицателна. Мнозина китайци вече влагат спестяванията си в недвижими имоти и инвестиции с висока възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
fallback