fallback

Основната лихва във Великобритания също остана без промяна

Няма увеличение и във фонда на програмата за изкупуване на активи, става ясно от съобщение на централната банка на страната

17:13 | 08.09.11 г.

Комисията за монетарна политика на централната банка на Великобритания днес гласува за запазване на основния лихвен процент в страната на досегашното му ниво от 0,5%, се посочва в съобщение на финансовата институция, публикувано на официалния й уебсайт.

Последната промяна в основния лихвен процент бе понижаването му с 0,5 процентни пункта на 5 март 2009 г. Днес основният лихвен процент бе запазен на досегашното си ниво в Южна Корея и Канада, а Австралия стори това във вторник.

От комисията са гласували и за запазване на програмата за изкупуване на активи на настоящото й ниво от 200 млрд. паунда, която също бе активирана на 5 март 2009 г., въпреки спекулации от тази сутрин, че нейният фонд може да бъде увеличен заради опасенията, че нова криза може да връхлети страната.

Последната промяна в програмата бе увеличение от 25 млн. паунда, обявено на 5 ноември 2009 г. При нея с резервите на централната банка се изкупуват активи на британски компании и държавни ценни книжа.

Инфлацията във Великобритания надхвърля вече над два пъти целевият показател от 2%, който централната банка си е поставила, и в края на юли вече е 4,5%. Финансовата институция не изключва в края на годината инфлацията да достигне 5%.

Освен това ръстът на британската икономика за второто тримесечие се забави значително спрямо предходния аналогичен период до 0,2% от 0,5%.

Подробностите от днешното заседание ще станат ясни на 21 септември, когато ще бъде публикувана стенограмата от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
fallback