fallback

Бразилия изненада с понижение на основната си лихва от половин пункт до 12%

Централната банка изтъква забавянето на икономическия ръст в световен план и намалените бюджетни разходи в страната, което понижава риска от инфлация

10:11 | 01.09.11 г.

Бразилската централна банка понижи основния лихвен процент до 12% годишно, съобщиха от Комисията по монетарна политика на финансовата институция, цитирани от РИА Новости.

Петима членове на комисията за гласували за понижението, а двама са се обявили за запазването му на досегашното ниво, става ясно от публикувания текст на съобщението в Ройтерс.

С понижението от 0,5 процентни пункта бе прекъсната поредицата от последователни увеличения на лихвения процент, започнала през юли 2009 г.

В мотивите към решението си комисията посочва увеличаващата се вероятност за намаляването на темпото на растеж във водещите икономически региони в света, водещо до намаляване на инфлационните рискове, заради които бе повишаван основният лихвен процент.

„За комисията отражението на развитието в чужбина върху бразилската икономика може да се осъществи по няколко начина, сред които намаляване на търговията, сдържане на инвестициите, по-рестриктивни условия на кредитиране и влошаване на потребителското и бизнес доверие. Комисията разбира, че сложността в международната среда ще допринесе за засилване и ускоряване на настоящия процес на задържане на вътрешната активност, което вече се прояви например в понижаване на прогнозата за ръста на бразилската икономика“, се казва в съобщението.

Като още един аргумент служи обявеното вчера от бразилското правителство допълнително намаляване на разходите в бюджета за настоящата година с 10 млрд. реала (6,28 млрд. долара), което също трябва да понижи опасността от инфлация в икономиката на страната.

Понижението се оказа изненада за финансовите пазари, тъй като повечето банкови анализатори бяха прогнозирали минимален ръст или запазване на основния лихвен процент на досегашното му ниво до края на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:26 | 06.09.22 г.
fallback