fallback

Частният сектор в САЩ е разкрил нови 91 хил. работни места през август

Ръстът е по-слаб от очаквания, а и данните за юли бяха коригирани в посока на понижение

16:48 | 31.08.11 г.

Темпото на нарастване на работните места в американския частен сектор се забави през август за втори пореден месец, като наетите се увеличиха с 91 000 души, сочат данни в ADP National Employment Report, цитирани от Ройтерс.

Предварителните очаквания на икономисти, анкетирани от агенцията, бяха за ръст от 100 000 разкрити работни места.

Данните за юли бяха коригирани надолу до 109 000 работни места в сравнение с предварително обявените 114 000.

Ръстът през август е най-слаб след разочароващите данни за май от 35 000 разкрити работни места в частния сектор.

Очаква се съобщението на правителството за трудовия пазар в петък да покаже, че през август работните места извън земеделския сектор са се увеличили със 75 000, а само в частния сектор ръстът да бъде от 105 000 новонаети, според икономисти, анкетирани от Ройтерс.

„До голяма степен е в рамките на очакванията. Но при нервния пазар и продължаващите приказки (за нова програма за вливане на ликвидност) фактът, че че сме малко под очакванията може да разпали нови опасения“, заяви Оумър Изнър, старши анализатор в Commonwealth Foreign Exchange във Вашингтон.

В друго съобщение по-рано днес бе посочено, че броят на планираните съкращения в американските компании през август е намалял след три последователни месеца на повишение, но на годишна база съкращенията продължават да нарастват на фона на уволненията на държавни служители.

Работодателите обявиха 51 114 планирани съкращения, което е с 23% под 66 414-те за юли, които представляваха рекорд за последните 16 месеца, сочи доклад на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas, Inc.

На годишна база обаче ръстът на съкращенията е с 47%.

Очаква се уволненията на държавните служители да продължат заради натиска за орязване на федералния бюджет, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
fallback