fallback

Продажбите на дребно в Германия през юли остават без промяна

Спадът на безработицата и намаляването на енергийните разходи са се отразили положително на покупателната способност на германците

09:46 | 31.08.11 г.

Продажбите на дребно в Германия през юли са останали на нивото от юни при очакван спад от 1,5%, сочат данни на Федералната статистическа служба на страната, цитирани от Bloomberg.

Агенцията припомня, че през шестия месец на годината продажбите на дребно в първата европейска икономика нараснаха с 4,5% - най-силният им растеж от 3 години насам.

На годишна база обаче продажбите на дребно в Германия през юли са регистрирали спад от 1,6 на сто, показват статистическите данни.

Покупателната способност на германското население нарасна заради намаляващите безработица и енергийни разходи, въпреки дълговата криза в еврозоната и забавянето на световния икономически растеж.

Заради силното вътрешно търсене централната банка на страната прогнозира, че германската икономика ще нарасне с 3% през настоящата година. Редица икономисти обаче приемат скептично тази прогноза. Ралф Солвеен от Commerzbank AG във Франкфурт смята, че потреблението едва ли ще бъде двигател на икономическия растеж, тъй като заплатите не се увеличават с особено бързи темпове, въпреки намаляващата безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
fallback