fallback

Ръст на търговския излишък на Япония през юли

Износът намаля под предварителните прогнози, удължавайки 5-месечна тенденция на спад

10:09 | 18.08.11 г.

Търговският излишък на Япония нарасна през юли над предварителните прогнози, достигайки 72,5 млрд. йени (946 млн. долара) и повишавайки оптимизма, че икономиката на страната продължава да се възстановява, съобщи ВВС.

Данните обаче показват по-голям от очакваното спад в износа, което увеличи опасенията за силата на търсенето на ключови за страната външни пазари.

Японският износ се понижава за пети пореден месец, достигайки спад от 3,3% на годишна база, докато очакванията на анализаторите бяха за отстъпление от около 2,4%. Според тях това може да е знак, че силната йена продължава да се отразява негативно на японските производители.

Наоми Финк, стратег в токийския клон на Jeffries заяви, че японските фирми демонстрират връщане към растеж, дори и печалбите на компаниите да не са толкова високи, както през бума в началото на новото хилядолетие. „Възстановяването ще продължи още няколко месеца“, твърди тя.

Макар силният курс на йената да създава грижи на износителите, той помага за намаляване на разходите по вноса. Данните на японското министерство на финансите за юли сочат, че вносът е нараснал с малко под прогнозираните 9,9% на годишна база.

„Няколко фактора се отразяват върху износа“, посочи Финк. Според нея има „по-висока нужда от изкопаеми горива като процент от потребяваните енергоносители“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
fallback