fallback

Молбите за помощи при безработица във Великобритания през юли с двугодишен връх

Разкриването на работни места в частния сектор се забавя и вероятно няма да може да компенсира съкращенията в публичния, както се очакваше

12:32 | 17.08.11 г.

Броят на британците, подали молби за помощи при безработица през юли достигна 2-годишен максимум, а ръстът при наетите е забавил темпо, сочат данни на британската статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Подалите молби за помощи са нараснали с 37 100 души, което е доста над прогнозите на икономистите за увеличение с 20 000 души и е най-резкият скок от май 2009 г.

Пазарът на работна ръка във Великобритания се оказа изненадващо жизнен по време на финансовата криза и наетите се увеличиха въпреки мудното икономическо възстановяване.

Изследвания обаче дадоха сигнали, че компаниите се отказват от плановете си за нови работни места, разсейвайки очакванията, че са в състояние да компенсират намаляването на работната ръка в публичния сектор, предизвикано от съкращаването на правителствените разходи.

Увеличаващата се безработица изглежда ще продължи да сломява духа на потребителите, който вече бе подложен на ударите на високата инфлация, слабия ръст на заплащането и скорошните безредици в големите британски градове.

Броят на хората без работа според по-широкия индекс на Международната организация на труда е нараснал с 38 000 души през второто тримесечие на годината до 2,494 млн., а нивото на безработица неочаквано се повиши до 7,9% в сравнение с предварителните прогнози за запазване на досегашните 7,7%.

Наетите за същия период са нараснали само с 25 000 души, което е най-слабото увеличение от последното тримесечие на 2010 г., а броят на свободните работни места е намалял до най-ниското си ниво от близо 2 години.

Средното нарастване на седмичните доходи от труд, включително премиите, се е ускорило до 2,6% през второто тримесечие в сравнение с аналогичния период на 2010 г., надхвърляйки предварителните очаквания за ръст от 2,3%. Ако се изключат премиите обаче заплащането се е увеличило едва с 2,2%.

Ръстът на заплатите остава доста под нивото на инфлацията, която е над 4%, осигурявайки слабо облекчение за свитите бюджети на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 11.09.22 г.
fallback