fallback

Dagong: Светът постепенно се отказва от долара

За САЩ е важно да извлекат поуки от кризата с дълга, смята шефът на агенцията, която още миналата седмица свали рейтинга на американския дълг

16:45 | 08.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Светът постепенно се отказва от долара и процесът ще придобие необратим характер, прогнозира президентът на китайската рейтингова агенция Dagong Гуан Цзянчжун, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица Dagong понижи суверенния рейтинг на САЩ (от степен А+ до А), след като Белият дом и републиканците в Конгреса успяха да постигнат споразумение за повишаване на лимита на държавния дълг в последния възможен момент.

"Сега за САЩ най-важно е да се замислят над поуките от кризата, възникнала около тавана на дълга. САЩ трябва ясно да разберат, че все по-малките възможности за обслужване на държавния дълг ще доведат до избухване на криза на суверенния дълг", посочи Гуан по телевизионния канал Си Ен Би Си.

Китайската рейтингова агенция Синхуа осъди в събота "недалновидните" политически спорове в САЩ около проблемите на американския дълг и настоя, че светът се нуждае от нова, стабилна валута за резервите си, припомня ИТАР-ТАСС.

Според експерти увеличаването на доларовата маса в обращение със сигурност ще навреди на интересите на Китай, тъй като ще доведе до обезценяване на американската валута. Това ще засили инфлационния натиск в Китай и ще затрудни борбата с европейската дългова криза.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
fallback