fallback

С до хиляда лева започват 70% от търгуващите чрез една от онлайн платформите

Повече от една трета се обучават на демо версия само месец преди да започнат реална търговия, сочи проучване на една от платформите, даващи достъп до световните финансови пазари

13:49 | 25.07.11 г.

Между 200 и 9 000 лв. е сумата, с която българинът започва да търгува на световните финансови пазари през миналата и тази година. Това показват данните от проучване на Trader.bg сред 160 човека, избрани на произволен принцип от сключилите договор за търговия на платформата през 2010 и първите шест месеца на 2011 г.

Целта на допитването е да се разбере как хората научават за търговията на световните финансови пазари през интернет, по какви критерии избират платформа, колко време търгуват на демо версия, с каква сума откриват реална сметка.

Близо 70% от анкетираните са посочили, че са инвестирали във валути, злато, петрол и акции на платформата суми до 1 000 лв. Между 1 000 и 3 000 лв. като първи депозит влагат 20% от анкетираните. Останалите 10% са започнали с над 3 000 лв., като най-голямата първоначална вноска за изследвания период е 9 000 лв.

Най-честата валута за старт на реалната сметка са левовете - 94%. Сравнително малко хора използват евро - 4% и долари - 2%.

„Българинът продължава да инвестира на международните борси и по време на кризата. Да отделиш 1 000 лв. с ясното съзнание, че можеш да спечелиш, но и да загубиш, не е малко. Особено в момента, когато инфлацията и безработицата са високи и като цяло бизнес климатът не е задоволителен”, коментира главният дилър Пламен Пейчев.

Преди да започнат търговия с реални пари мнозинството трейдъри се обучават на демо сметка до шест месеца - 36%. Почти същият е броят – 34%, на тези, които търгуват с виртуални средства много по-кратко - до 1 месец. 17% се упражняват до 12 месеца. Повече от година е необходима едва на 13% от анкетираните.

При избор на платформа за търговия, за 50% от участниците в проучването най-важно е каква е нейната функционалност и дизайн. Над 40% посочват, че доверието в инвестиционния посредник и условията, които той предлага са определящи при избора къде да търгуват. Да има достъп до платформата от всеки компютър е изискване на 39%. Други критерии, които анкетираните споменават са: бързо изпълнение на поръчките (18%), добро обслужване (15%), тесен спред (11%), справедливи котировки (6,8%).

Два са основните източника, от които хората научават за международната борсова търговия през интернет - онлайн портали (62%) и приятели и познати (34%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
fallback