fallback

Изненадващ търговски излишък за Япония на месечна база през юни

На годишна база износът регистрира най-малък спад за четирите месеца след природния катаклизъм

10:51 | 21.07.11 г.

Япония обяви търговски излишък за първи път от 3 месеца през юни, след като износът започна да се възстановява след опустошителното земетресение и вълните цунами от 11 март, нарушили производството и доставките, съобщи ВВС, позовавайки се на данни от японското министерство на финансите.

Излишъкът е в размер на 70,7 млрд. йени (898 млн. долара). Износът е бил по-нисък в сравнение със стойностите от преди една година, но на месечна база е постугнат ръст от 5,4%.

Данните подчертават възраждането в силно засегнатия автомобилен сектор, където производството се увеличи и доставките нараснаха.

„Тези числа успокояват, тъй като показват, че веригите за доставки и производството определено се възстановяват“, заяви Ясуо Ямамото от Mizuho Research Institute.

Износът на годишна база е намалял с 1,6%, но това е най-ниският спад за последните 4 месеца.

Повечето икономисти очакваха спад от 4,1%, след като през май износът записа рекордно понижение от 10,3% на годишна база.

„Данните показват, че износът се възстановява по-бързо от очакваното, като производството се върна на нивата от преди земетресението, главно при производителите на автомобили“, каза Такеши Минами от Norinchukin Research Institute.

Японската икономика обаче все още е изправена пред предизвикателства заради силната йена и несигурността в развитието на световната икономика .

„Износът може да продължи да се възстановява през юли и август, но след това нещата може да станат трудни, ако йената продължи да се засилва и останалите икономики се забавят“, твърди Ямамото.

По-силната йена прави японските стоки по-скъпи в чужбина.

Останалите проблеми, които натежават, са продължаващите кризи в еврозоната и САЩ. „Има значителна несигурност за перспективите ... заради опасенията за американската и европейската икономики, както и заради забавянето на ръста в Китай“, заяви Минами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
fallback