fallback

Инвеститорското доверие в германската икономика спадна през юли

Понижението е повече от очакваното и представлява най-ниското ниво от януари 2009 година насам

13:31 | 19.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Доверието на инвеститорите в най-голямата европейска икономика се е понижило през юли повече отколкото икономистите очакваха на фона на разрастващата се дългова криза в еврозоната, съобщава Bloomberg.

Индексът на Центъра за европейски икономически изследвания в Манхайм (ZEW) за очакванията на инвеститорите и анализаторите, който има за цел да установи нагласите им шест месеца, преди да се реализират, е спаднал до -15,1 пункта от -9 през юни.

Това е най-ниското ниво от януари 2009 година насам. Медианната прогноза на 42 икономисти, интервюирани от Bloomberg, сочеше спад до -12,5 пункта.

Водещият немски борсов индекс – DAX, загуби повече от 2% от началото на месеца заради опасенията на инвеститорите, че дълговата криза в еврозоната, която вече погълна Гърция, Ирландия и Португалия, може да достигне и Италия.

Вчера обаче Bundesbank заяви, че перспективите за германската икономика изглеждат благоприятни, след като спадащата безработица стимулира потребителските разходи. На 10 юни германската централна банка повиши прогнозата си за растежа на местната икономика от 2,5% на 3,1%. ЕЦБ обяви миналия месец, че растежът в еврозоната през тази година ще бъде 1,9%. „Глобалната икономика навлиза в слаб период, но като цяло немското стопанство ще продължи да расте с повече от средното за еврозоната“, предвижда Алине Шуилинг, старши икономист от ABN Amro Bank NV в Амстердам. „Ще станем свидетели на забавяне, но растежът ще остане стабилен.“

Ескалацията на фискално напрежение в Италия вероятно бе важен елемент в последното проучване, смята Андреас Шойерле, икономист на Dekabank във Франкфурт. „Аз все още съм доволен от представянето на германската икономика. Дори растежът да намалее, перспективите остават добри“, коментира той.

Индексът на ZEW за текущата икономическа ситуация се е повишил през юли до 90,6 пункта от 87,6 през юни.

Германските компании ускориха инвестициите и заетостта, за да посрещнат силното експортно търсене, помагайки за икономическия ръст от 1,5% през първото тримесечие. Бизнес доверието изненадващо се повиши през юни, заводските поръчки се повишиха за втори пореден месец през май, а промишлеността се възстанови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 18.08.22 г.
fallback