fallback

Германският износ през май отчете ръст от 4,3% на месечна и 20% на годишна база

Повишението е по-голямо от очакваното, но не успя да компенсира априлския спад от 5,6%

15:25 | 08.07.11 г. 2

Износът на Германия постигна по-силно от очакваното възстановяване през май, съобщи ВВС.

Общата стойност на реализираните стоки и услугите нарасна с 4,3% спрямо предходния месец до 92,1 млрд. евро. Вносът също е нараснал, макар и не с толкова - 3,7%, което увеличи излишъка в германския търговски баланс от 10,8 млрд. евро до 14,8 млрд. евро.

Увеличението на износа от май не успя да заличи спада от 5,6% през април, който тогава предизвика опасения, че следрецесионният търговски растеж може да е преминал връхната си точка, предвещавайки забавяне в икономиката.

На годишна база през май германският износ е нараснал с 19,9%, а вносът – с 15,6%, става ясно от официалните данни на статистическата служба на страната.

„Все още има подем“, заяви Андреас Реес, икономист в италианската банка Unicredit. „Компаниите все още имат планина от поръчки в резерв, ... визията за износа остава непокътната“, добави той.

Някои икономисти очакват силата на възстановяването на германския износ да се размие през следващите няколко месеца, успоредно с намаляване на търсенето от Китай и САЩ, главно на техника и инвестиции. Очакванията обаче са силното търсене на германските потребители да компенсира разликата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
fallback