fallback

Излишъкът по текущата сметка на Япония спадна за трети пореден месец през май

Икономиката продължава да страда след природния катаклизъм в страната, но данните сочат, че възстановяването й е по-бързо от очакваното

11:05 | 08.07.11 г.

Излишъкът по текущата сметка на Япония през май намаля рязко, тъй като последиците от земетресението и вълните цунами от 11 март продължават да се отразяват на износа, съобщи ВВС.

Излишъкът е намалял с 51,7% до 590,7 млрд. йени (7,27 млрд. долара) в сравнение със стойността си преди година, съобщиха от японското министерство на финансите.

Въпреки това спадът е по-малък от предварителните прогнози на повечето анализатори. Това е трети пореден месечен спад по текущата сметка, като през април излишъкът намаля с 69,5%.

Данните показват, че макар икономиката да продължава да страда след природния катаклизъм, възстановяването й е по-бързо от очакваното.

Дори след възстановяването на веригите за доставки и производствените обеми, износът продължава да спада. През май тази година той е намалял с 9,8% в сравнение със същия месец на 2010 г., докато вносът е нараснал с 14,7%, основно заради по-високите цени на енергоносителите.

От финансовото министерство на страната посочват, че това обяснява втория по големина бюджетен дефицит за страната, откакто се води статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 08.09.22 г.
fallback