fallback

Поскъпналата крона няма да засегне шведския износ

Поскъпването, което вече е приключило, представлява "нормализация", смята управителят на местната централна банка

13:04 | 06.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Гуверньорът на Шведската централна банка Щефан Ингвес е заявил, че поскъпването на кроната с 22% спрямо долара през последната година представлява „нормализация“, която няма да засегне износа на страната, съобщава Bloomberg.

Поскъпването с 6,3% спрямо еврото за последните 12 месеца е малко вероятно да продължи със същите темпове, е казал още той.

По думите му значителното поскъпване на кроната е приключило като се имат предвид лихвените спредове спрямо еврозоната и САЩ и през следващите няколко години шведската валута ще бъде доста стабилна.

Според агенцията това сочи, че Riksbank не планира корекция в монетарната си политика, за да предотврати допълнително поскъпване на шведската валута. Вчера Централната банка на Швеция повиши за седми път през последната година основната си репо лихва до 2%.

„В обозримо бъдеще очакваме сериозен излишък по текущата сметка, така че повишаването курса на кроната е по-скоро нормализация, отколкото прекалено поскъпване“, е казал Ингвес. Страната неизменно отчита търговски излишъци от 1983 насам.

Централният банкер не е обезпокоен от влиянието на поскъпналата крона върху местните износители. Според него дълговата криза от периферията на еврозоната няма да засегне най-голямата скандинавска икономика, която изнася 44% от експорта си извън ЕС.

Икономиката на Швеция нарасна с годишен темп от 6,4% през първото тримесечие на 2011 след ръст от 7,7% през последните три месеца на 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 30.08.22 г.
fallback