fallback

Британският сектор на услугите с най-голям спад от 15 месеца през април

Спадът от 1,2% идва след мартенски ръст от 0,8%, но от британската статистическа служба изтъкват необичайния месец заради кралската сватба и топлото време

17:30 | 29.06.11 г.

Секторът на услугите във Великобритания регистрира най-големия си спад през април за последните 15 месеца, но от Службата за национална статистика обявиха, че показателят е бил повлиян от кралската сватба и топлото време, съобщи ВВС.

Според представените данни секторът се е свил с 1,2%.

От статистическата служба обаче подчертават, че месецът е бил „необичаен“ заради извънредния почивен ден за кралската сватба и рекордно високите температури през месеца, които не са регистрирани от започването на измерванията.

Секторът на услугите има тежест от около три четвърти в икономиката на Великобритания. Той включва всичко – от хотели и ресторанти до банкови услуги и публичен транспорт.

Спадът през април дойде след ръст от 0,8% през март. Данните показват, че спрямо март най-силен е спадът в дистрибуцията, която включва сектора за продажби на дребно – 2,5%.

Той е следван от бизнес услугите и финансите с намаление от 1,3%.

Транспортът, складовата дейност и комуникациите са регистрирали понижение от 0,7%, както и управленските и останалите услуги.

Категорията на хотелите и ресторантите е единствената с ръст през април и той е в размер на 0,9%.

„Като се има предвид доминиращата роля на сектора на услугите, това е тревожна новина за перспективите за ръста на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие, дори да допуснем, че активността е била определено сдържана през април от извънредния почивен ден вследствие на кралската сватба“, заяви Джефри Арчър, главен икономист за Великобритания и Европа в IHS Global Insight.

Той добави, че секторът на услугите изглежда е задържан и от потребителските разходи и опасността е, че това може да продължи и през следващите месеци.

Публикуваните по-рано през седмицата официални данни потвърдиха, че британската икономика е нараснала само с 0,5% през първото тримесечие на 2011 г., докато потребителските разходи между януари и март са намалели с 0,6%. Свиването им се дължи на по-високите цена на енергоносителите и хранителните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
fallback