fallback

Нетните привлечени кредити в британския публичен сектор се свиха през май

Намалението от 6% компенсира изненадващия ръст от 5% през април, но като цяло показателят се движи малко под поставената от правителството цел за годината

16:34 | 21.06.11 г.

Снимка: sxc.hu

Нетните привлечени кредити в публичния сектор във Великобритания се свиха през май, обръщайки тенденцията от април, когато правителствените кредити бяха изненадващо високи, съобщи BBC.

Общата нужда от привлечени кредити, с изключение на разходите за подпомагане на банките и други интервенции, е била 17,4 млрд. паунда, съобщиха от британската служба за национална статистика.

Това е с 6% по-малко от същия месец на миналата година, като помощта дойде от скока в приходите от ДДС.

По този начин бе намалено напрежението върху министерството на финансите, появило се след неочакваното увеличение на показателя с 5% през април.

Общите данъчни приходи са нараснали с 8,2% до 38 млрд. паунда, подпомогнати от увеличението на ДДС през януари от 17,5% на 20%, което доведе до нарастване на приходите от данъка със 17%.

В сравнение с това общите разходи през май са се увеличили едва с 2,2% до 51,7 млрд. паунда.

Един от най-бързо нарастващите елементи на разходите са плащанията по лихви. Сумата за обслужване на британския държавен дълг, който в момента е на ниво от 60,6% от годишното производство, се покачи с 8,9% до 4,4 млрд. паунда и представлява 8,5% от общите правителствени разходи.

Правителството си е поставило за цел да намали общата сума по кредитите за настоящата финансова година, която приключва на 31 март 2012 г., с 15% до 122 млрд. паунда в унисон с прогнозите на службата за бюджетна отговорност.

От първите 2 месеца на финансовата година обаче се очертава тежка борба, тъй като привлечените като кредити средства се увеличават от началото на годината до сега.

„Числата за май са повече или по-малко в рамките на очакваното“, каза Филип Шоу, икономист от Investec.

„Това запазва напредъка от началото на годината разочароващ. Това е едва началото, но бихме искали да се надяваме, че ще видим още положителни ефекти в крайния резултат“, добави той.

Според Хауърд Арчър, икономист в IHS Insight, данните за първите 2 месеца на финансовата година показват ясно факта, че министърът на финансите е изправен пред сериозна борба.

„С напредване на времето министърът ще се нуждае от приемлив ръст, за да увеличи данъчните постъпления ... и настоящата слабост на икономиката не обещава нищо добро на този фронт“, смята Арчър.

„Положителното е, че с напредване на времето данните за публичните финанси би трябвало да отразяват все повече орязването на публичните разходи след влизането в действие на многобройните мерки, въведени през април“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 28.08.22 г.
fallback