fallback

Какво ще каже Фед за растежа на САЩ?

Основният въпрос се свежда до това как Фед вижда сегашната комбинация от слаб растеж и по-висока от очакваното инфлация, коментират анализатори

07:36 | 21.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

През последните месеци щатската икономика се забавя, а инфлационното напрежение нараства. Какъв ще е отговорът на Федералния резерв (Фед)? Това е ключовият въпрос, който вълнува инвеститорите и чийто отговор всички очакват след срещата на щатската централна банка във вторник и сряда тази седмица, пише CNBC.

От последната среща на Фед през април икономическите показатели в САЩ определено не са особено позитивни. В същото време обаче липсват и данни, че щатската икономика е на път към нов крах.

„Основният въпрос се свежда до това как Фед вижда сегашната комбинация от слаб растеж и по-висока от очакваното инфлация“, казва Найджъл Галт, главен икономист на IHS Global Insight.

„Очаква ли централната банка растежът да се ускори след не особено убедителната първа половина на годината? И дали все още Бернанке и компания са убедени, че пълзящата инфлация може да бъде овладяна?“, посочва Галт.

Виновниците за слабостта на щатската икономика са много. Първо, лошото време през зимата, второ така наречената Арабска пролет, която повиши цените на петрола и накрая бедствията в Япония, негативният ефект от които бе доста голям.

През май ръстът на заетостта и производството чувствително се забавиха, докато инфлацията се ускори.

От друга страна обаче факторите, които възпрепятстваха растежа губят инерцията си. „Фед ще признае, че икономиката изпитва известна слабост, но и ще прогнозира, че през втората половина на годината икономическата активност отново ще се ускори“, казва Кристофър Пробин, главен икономист на State Street Global Advisors в Бостън.

Щатската централна банка се очаква да потвърди, че програмата за вливане на ликвидност за 600 млрд. долара ще бъде прекратена в края на месеца, както беше планирано. Фед, който беше критикуван, че си играе с инфлацията, сега поставя летвата за евентуални бъдещи валутни стимули много високо.

Нарастването на инфлацията отчасти е следствие от недостига на пазара на нови автомобили и като цяло при сегашните си нива все още не се приема като заплаха за икономиката. В същото време цялостната инфлационна картина не изглежда толкова зле на фона на понижаващите се цени на бензина.

Признаци за икономическо забавяне се наблюдават и в други развити икономики. В петък Международният валутен фонд предупреди за заплахи за световния растеж, позовавайки се на кризата в еврозоната и опасения за прегряване на развиващите се пазари.

Фондът понижи прогнозата си за растежа на американската икономика през 2011 г., но повиши прогнозата си за еврозоната. Дори с по-добрата прогноза обаче настроенията в Европа са помрачени от дълговата криза.

Статистически данни в петък се очаква да разкрият спад на бизнес климата в Германия. Очакванията са индексът, измерващ показателя, да се понижи до 113,5 пункта през юни от 114,4 пункта през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
fallback