fallback

Продажбите на дребно в САЩ през май с първи спад от 11 месеца

Намалението обаче е по-малко от очаквания от инвеститорите спад

18:28 | 14.06.11 г.

 Продажбите на дребно в САЩ нараснаха с 0,3%, което бе най-слабият ръст от юли миналата година насам. Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ през май се понижиха за първи път от 11 месеца, като приходите на търговците на автомобили намаляха, но спадът е по-слаб от очаквания и това дава надежди за съживяване на икономическата дейност, съобщи Ройтерс.

Общите продажби на дребно отчетоха спад с 0,2%, обявиха от американското министерство на търговията. През април бе регистриран ръст от 0,3%. Икономистите обаче очакваха спадът да бъде с 0,4%.

В отделно съобщение на министерството на труда се казва, че производствените цени са нараснали с 0,2%, което е рязко забавяне в сравнение с ръста от 0,8% през април.

„Потребителят не е мъртъв. Това са добрите новини за деня и допълнително доказателство, че макар и да не е силно, възстановяването започва и загрява“, твърди Майкъл Фар, президент на Farr, Miller & Washington.

Американските акции поскъпнаха заради по-добрите от очакваното данни за продажбите на дребно, докато цената на държавните ценни книжа продължи тренда си към загуба. Доларът спечели позиции спрямо йената.

Американската икономика започна годината в минорни тонове, затормозена от лошото време и увеличаващите се цени на петрола, а куп изненадващи седмични данни напоследък показаха, че затишието продължава и през второто тримесечие.

По-рано през този месец стана ясно, че заетите през май са се увеличили с оскъдните 54 000 спрямо април.

Икономистите приписаха по-голямата част от настоящите слабости на високите цени на бензина и разрушаването на веригите за доставки от земетресението и вълните-цунами в Япония и обявиха, че страната не е далеч от нова рецесия.

Всъщност те очакваха повишаване на активността през втората половина на годината, след като цената на бензина продължи да се понижава, а ситуацията в Япония се подобри, въпреки че проблемите с държавния дълг в Европа остават отворени.

Това мнение бе подкрепено от спада в цените на едро, като основният индекс на производствените цени нарасна с 0,2% през миналия месец, след като ръстът през април бе 0,3%.

През май цените на дребно бяха отслабени от свиването с 2,9% в продажбите на моторни превозни средства, което бе най-големият спад от февруари 2010 г. насам, заради липсата на части след земетресението и цунамито в Япония, опразнило складовете и накарало производителите да увеличат цените им.

Като се изключат автомобилите, през миналия месец продажбите на дребно нараснаха с 0,3%, което бе най-слабият ръст от юли миналата година насам, а през април увеличението бе с 0,5%.

Приходите на бензиностанциите се повишиха с 0,3% спрямо ръст от 1,4% през предходния месец. След като намаляващите цени на бензина съдействаха за ръста в продажбите на дребно през май, те би трябвало да подпомогнат облекчаването на напрежението, натегнало върху бюджетите на домакинствата и да подкрепят ръста.

С изключение на бензина продажбите на дребно спаднаха с 0,3% през май, след като през април регистрираха ръст от 0,1%.

Съобщението показва като цяло слаба картина по отношение на потребителските разходи, като продажбите в магазините за хранителни стоки и напитки са се понижили с 0,5%, докато приходите от спортни стоки, книжарници и музикални магазини са спаднали с 0,4%.

Продажбите на електроника и уреди са намалели с 1,3%, което е най-големият спад от март 2010 г.

Приходите на магазините за дрехи обаче са нараснали с 0,2% през май, а продажбите на строителни материали и градинско оборудване са скочоли с 1,2%.

Индексът на продажбите на дребно с изключение на автомобилите, бензина и строителните материали, се е повишил с 0,2% през май, след като и през април бе регистриран ръст от 0,3%. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 05.09.22 г.
fallback