fallback

Инфлацията във Великобритания се задържа на 4,5%

Данните за поскъпването на живота като цяло съвпаднаха с очакванията на пазара

13:37 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлация във Великобритания се задържа на ниво 4,5 на сто на годишна база през май. Това показват данните за индекса на потребителските цени (Consumer Prices Index, CPI), разпространени днес от официалната статистика, съобщава BBC.

Индексът на цените на дребно (Retail Prices Index - RPI), който отчита и ипотечните плащания, също остана без промяна през май на 5,2%.

Горивата и храните продължават да са основният източник на инфлация, като и двата компонента отбелязват ръст от 1,3% спрямо април.

Цените на авиационния транспорт са се понижили рязко спрямо предходния месец поради отлива от пътници след туристическият пик около Великден.

За последните 12 месеца алкохолните напитки и цигарите са поскъпнали с 9,8% - най-високият ръст на годишна база в историята. Част от причината за това е увеличаването на данъка добавена стойност (ДДС).

През май цените на горивата са се повишили с 13,7% на годишна база.

Данните за инфлацията като цяло съвпаднаха с очакванията на пазара.

През април инфлацията според индекса на потребителските цени се повиши до 4,5% на годишна база от 4% през март, достигайки най-високото инфлационно ниво от октомври 2008 г.

Английската централна банка очаква инфлацията да достигне над 5% през следващите 3 месеца – доста над заложената цел от 2%.

Банката даде сигнал за евентуално вдигане на лихвените проценти – най-ефикасното средство за справяне с инфлация – поради опасенията, че временни външни фактори, като нарастването на цените на петрола и храните подхранват инфлацията.

Според банката обаче повишаването на лихвените проценти може да подкопае крехкото възстановяване на Острова.

Поради тази причина, по-рано този месец Английската централна банка задържа основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% за 27-ми пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
fallback