fallback

Отстъплението на щатския долар продължава

Трейдърите се настройват за доказателства, че Европа и САЩ се движат по съвсем различни пътища

22:46 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американският долар продължи да отстъпва спрямо еврото и днес, достигайки до най-ниското си ниво от близо месец насам.

Това се дължи на очакванията ръководителите на двете най-влиятелни централни банки в света – Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка, че САЩ и еврозоната се движат по различни икономически пътища.

Еврото напредва с 0,7 на сто 1,4696 EUR/USD, което не се е случвало от началото на май, пише MarketWatch. В същото време доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу шест основни валути, се понижи с 0,6 на сто до 73,52 пункта.

Все повече анализатори очакват Фед да предприеме нови мерки по увеличаване на ликвидността във финансовата система. В тази ситуация доларът губи позиции, тъй като настроенията в еврозоната са коренно противоположни.

Късно във вторник пазарите очакват изявление на ръководителя на Фед Бен Бернанке, в което специалистът да изрази съмнения за развитието на икономиката на САЩ. Това би предизвикало нов натиск върху долара и съответно засилване на еврото.

На този фон от еврозоната излизат добри икономически новини – продажбите на дребно растат, а фабричните поръчки в Германия се оказаха повече от очакваното през последния месец.

Поскъпването на еврото идва заради очакванията, че скоро може да има ново повишение на основния лихвен процент в еврозоната. Преди месец, когато президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише даде да се разбере, че увеличението на лихвата не е на дневен ред, еврото отстъпи с около 2 на сто.

Поредицата силни новини за състоянието на еврозоната обаче обедниняват все повече трейдъри около прогнозите за увеличение на лихвата. В същото време данните от САЩ не са особено обнадеждаващи, като през май се е стигнало до ново увеличение на нивото на безработица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 25.08.22 г.
fallback