fallback

Русия неочаквано вдигна основен лихвен процент

Лихвата по овърнайт депозитите на търговските банки бе повишена неочаквано днес

18:07 | 30.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Русия изненада пазарните участници, предприемайки неочаквано увеличение на един от основните лихвени проценти в страната – този по депозитите на търговските банки, пише The New York Times.

Увеличението на овърнайт депозитния лихвен процент е с 25 базисни пункта до 3,5 на сто. Други два от основните лихвени проценти в страната – този по операциите за рефинансиране и по репо сделките, остават без промяна – съответно 8,25 и 5,5 на сто.

Вдигането на депозитната лихва, която е един от основните инструменти за влияние върху паричния пазар и ликвидността във финансовата система, отразява изтичането на капитали от страната през последните месеци.

В рамките на последните седем месеца от страната са изнесени нетно 50 млрд. долара, въпреки че цената на петрола се задържа над 100 долара за барел, допълва вестника.

„Решението е взето в съответствие с все още високите инфлационни очаквания и рисковете пред стабилния икономически растеж“, посочват от централната банка.

Според анализатори решението отразява и опитите на централната банка да спре изтичането на капитали.

Въпреки решението на централната банка лихвените проценти в Русия остават твърде ниски, за да са привлекателни за кери трейд търговия. При този тип сделки инвеститорите заемат средства в нисколихвена валута и търсят възможности за инвестиции във валута, предлагащи по-висок лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 03.09.22 г.
fallback