fallback

Потребителските разходи в САЩ забавят ръста си

Поскъпването на горивата затруднява потребителите, коментират анализатори

16:27 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските разходи в САЩ са регистрирали най-малкия си ръст за последните три месеца през април. Това е поредният сигнал, че инерцията при показателя се губи, като основната причина за това е поскъпването на горивата, пише MarketWatch.

Индексът на потребителските разходи е нараснал с 0,4 на сто през април. С толкова са се увеличили и личните приходи на потребителите, показват данните на търговското министерство на САЩ.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за увеличение на потребителските разходи с 0,5 на сто. Що се отнася до приходите, резултатът съответства на прогнозите, допълва медията.

И за двата показателя данните за март са били ревизирани надолу. Така се оказва, че разходите са нараснали с 0,5 на сто, а приходите – с 0,4 на сто. Първоначално обявените данни бяха за съответно 0,6 и 0,5 на сто.

Потребителските разходи за съществен компонент от икономиката на САЩ, като те генерират около две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

През април потребителските цени, измерен чрез индекса на разходите за лично потребление, се увеличават с 0,3 на сто на месечна база. На годишна база увеличението е 2,2 на сто, което е малко над заложения от Федералния резерв таргет от 2 на сто.

Днес доларът се движи в сравнително тесни граници спрямо еврото, регистрирайки отстъпление до 1,4243 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 19.08.22 г.
fallback