fallback

Швейцарският франк достигна рекорд срещу еврото, долара и лирата

Привлекателността на алпийската валута никога не е била по-силна, коментират анализатори

14:05 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарският франк се повиши до рекордни нива спрямо еврото поради нарастващите опасения, че дълговата криза в еврозоната ще се задълбочи, пише Bloomberg

Швейцарският франк се повиши до рекордни нива спрямо долара, британския паунд и еврото, като причина за това станаха прогнози, че индексът на водещите индикатори в Швейцария ще остане в близост до най-високите си нива за последните 5 години. Показателят, който се изготвя от института KOF, е запазил стойността си за миналия месец и през май е на ниво 2,30 пукта.

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и председател на групата на финансовите министри от еврозоната, заяви вчера, че Международният валутен фонд (МВФ) може да спре помощта за Гърция през юни, поради нарастващите съмнения за способността на Атина да избегне фалит.

Това накара мнозина инвеститори да потърсят сигурност и убежище при швейцарския франк.

„Привлекателността на швейцарския франк никога не е била по-силна“, казва Лий Хардман, валутен стратег на Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd. „Все още има доста несигурност за това дали Гърция ще получи необходимото допълнително външно финансиране“.

Франкът спечели 0,6% до 1,2165 франка за евро преди да достигне стойности от около франка 1,2191 за евро*. Швейцарската валута спечели и 1,4% до 0,8533 USD/CHF – най-високото ниво от 1971 г. и се търгуваше по-рано сутринта с 1,2% по-високо спрямо британската лира до 1,4032 франка за британски паунд.

Според индекса Bloomberg Correlation-Weighted от началото на годината швейцарският франк се е повишил с 4,4% и е най-добре представящата се валута сред 10-те валути на развити страни, включени в индекса.

*Актуално към 13:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
fallback