fallback

Фед вероятно първо ще вдигне лихвата, а едва след това ще продава активи

Ръководителите на централната банка на САЩ продължават да не дават точна индикация кога може да се очаква затягане на политиката

22:30 | 18.05.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Повечето членове на ръководството на Федералния резерв на САЩ предпочитат първо да бъде увеличен основният лихвен процент, а едва след това да се прибегне към продажба на закупените от централната банка по време на финансовата криза активи.

Това показва стенограмата от срещата на шефовете на американската централна банка, която се състоя в началото на април, съобщава Ройтерс.

По време на дискусиите по въпроса как Фед да изтегли мащабните стимули, с които бе подкрепена финансовата система, ръководителите на институцията са стигнали до консенсус, че в краткосрочен план трябва да се предприеме разпродажба на активи.

В тази насока с особен приоритет трябва да се ликвидират свързаните с ипотечния пазар позиции, смятат повечето от шефовете на Фед.

„Повечето участници в срещата са предпочели продажбата на активи да започне след първото увеличение на основния лихвен процент. Освен това мнозина са се обявили за постепенно намаляване на експозициите в евентуален хоризонт от 5 години”, се казва в стенограмата.

Дискусиите за изтеглянето на стимулите от пазара не може да се приема за сигнал, че Фед ще поеме скоро по този път, коментират анализатори.

Публикуването на стенограмата предизвика известен ръст на щатския долар, но като цяло зелените пари не записват значителни изменения през днешния ден. Спрямо еврото почти няма промяна спрямо вчера, като двете валути се разменят по курс 1,4234 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 08.09.22 г.
fallback