fallback

Безработицата във Великобритания падна до нивото си от септември

Мерките за ограничаване на бюджетния дефицит засега не носят негативни мерки за пазара на труда

14:22 | 18.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Безработните във Великобритания са намалели с 36 000 души до 2,46 млн. през първото тримесечие на 2011 г., което е най-ниското ниво от септември миналата година и показва, че режимът на строги икономии, наложен от правителството на страната, не подхранва като цяло по-високи нива на незаетите, твърди британският вестник Financial Times.

На тримесечна база намалението на безработицата е с 0,1% до 7,7% от работната сила в Обединеното кралство, съобщават от британската статистическа служба. Предварителната прогноза на икономисти от лондонското Сити бе за 7,8%.

Наетите са се увеличили със 118 000 души на тримесечна база, а безработицата сред младежите е намаляла. Въпреки това броят на молбите за отпускане на помощ на търсещите работа са се увеличили с 12 400 до 1,47 млн. през април, което е най-големият ръст от 15 месеца.

Коригираните данни за март показват увеличение на търсещите работа с 6 400. Половината от увеличението се обяснява с молби от жени, преминали към помощи за самотни майки поради по-голямата изгода от  отпусканите суми.

Изглежда анализаторите ще останат предпазливи в прогнозите си за тенденциите на пазара на труда през следващите няколко месеца. Безработицата във Великобритания остава в стабилни граници от средата на 2009 г. досега, но повечето икономисти очакват известно нарастване заради намаляването на публичните разходи и ефекта от повишаването на данъците.

„Докато данните от пазара на труда остават разнопосочни, като цяло те ще подклаждат опасенията за перспективите за работа. Данните подхранват вярата ни, че безработицата ще се повиши през идните месеци“, твърди Хауърд Арчър от HS Global Insight.

Новите данни се появиха заедно с подновените опасения за скоростта на икономическото възстановяване, а нарастването на цените на потребителските стоки с 4,5% увеличи притесненията от стагфлация. Производството, което през последните месеци бе двигателят на възстановяването, показва признаци на забавяне.

Има и слаби белези на инфлация, подхранвана директно от по-високото ниво на заплатите. Средните доходи, без отчитането на извънредни премии, нараства с 2,1% на годишна база между януари и март, което е с 0,1 пункта спрямо предходното тримесечие. Ако бъдат включени премиите, увеличението достига 2,3%.

Броят на заетите нарасна със 118 000 души на тримесечна база и 416 000 на годишна база до 29,24 млн. души. На тримесечна база ръстът е предизвикан основно от увеличаването на целодневно заетите с 94 000 души. Той може да изглежда прекалено висок, тъй като предходният период включваше необичайно слабият ноември.

Броят на безработните между 16 и 24-годишна възраст е намалял с 30 000 до 935 000 души, което представлява 20% от икономически активното население във Великобритания за тази възрастова група.

Докато в Обединеното кралство безработицата е 7,7%, в еврозоната тя е 9,9%, 9% в САЩ и 4,6% в Япония. Най-високо е нивото й в североизточна Англия и там тя е нараснала с 0,3 пункта на тримесечна база до 10,4%, следвана Уест Мидландс с 9,5% въпреки намалението от 0,2 пункта. Най-ниска е безработицата в югоизточна Англия – 5,7% при намаление от 0,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 17.08.22 г.
fallback