fallback

Германия с рязък икономически ръст от 5,2%

Постижението е най-голямо от обединението на страната преди повече от 20 години и се дължи на силен износ, инвестиции и потребление

10:42 | 13.05.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Германия продължава да набира сила, като през първото тримесечие е постигнато ускоряване на растежа. То се дължи на увеличени инвестиции и потребителски разходи, както и на силно представяне на износа, показват публикуваните днес предварителни данни.

През тримесечието е постигнат икономически ръст от цели 5,2 на сто на годишна база, което е най-силният резултат в най-новата история на страната. Подобен икономически ръст не е постиган от обединението на Германия досега.

През първото тримесечие е постигнат икономически ръст от 1,5 на сто на месечна база, след като през предходното тримесечие растежът бе едва 0,4 на сто. Предварителните очаквания на анализаторите бяха далеч по-скромни – за 0,9 на сто, пише Ройтерс.

Благодарение на силния икономически растеж немската икономика вече е наваксала изгубеното по време на рецесията производство. От официалната статистика посочват, че „вече са надминати предкризисните нива на производство от началото на 2008 година“.

През последната година немската икономика получава подкрепа от силното търсене на индустриално оборудване, автомобили и други дълготрайни стоки. На този фон се наблюдава и силен ръст на вътрешното потребление, което е допълнителен стимул за растежа.

Данни, публикувани по-рано през седмицата, показаха, че износът и вносът на Германия са постигнали рекордни нива от 1950 година насам. Те обаче не са допринесли за икономическия ръст толкова, колкото инвестициите в оборудване и строителство, както и потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
fallback