fallback

Рекордният износ и внос подчертаха бума в немската икономика

Стойността на внесените и изнесените от най-голямата европейска икономика стоки достигна рекордно високи нива през март

10:04 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Bundesbank прогнозира, че БВП на Германия се е увеличил с 1% през първото тримесечие. Снимка: sxc.hu

Бумът в немската икономика си пролича за пореден път от днешните данни за рекордните нива на износа и вноса на стоки в страната през март.

Икономическото възстановяване на Германия вече понижи до рекордно ниски нива безработицата, докато бизнес климатът в страната стана рекордно добър, а потребителското доверие се засили значително.

Прогнозите на централната банка на Германия (Bundesbank) сочат, че брутният й вътрешен продукт се е увеличил с 1% през първото тримесечие, подкрепен от растящия износ за бурно развиващите се икономики в Азия.

Германия е изнесла стоки за 98,3 млрд. евро през март, което е най-високата стойност, откакто данните започват да се водят през 1950 г. Износът на страната се е увеличил с 15,8% за последната година.

Германия отстъпи през 2010 г. позицията си на най-голям износител на стоки в света на Китай.

Вносът на стоки в страната също бележи рекордно високи нива от 79,4 млрд. евро през март, което се равнява на увеличение от 16,9% на годишна база, показаха предварителни данни на немската статистическа служба Destatis.

Предишната най-висока стойност на износа възлиза на 88,8 млрд. евро и е регистрирана през април 2008, докато за вноса досегашният рекорд е в размер на 74,1 млрд. евро и е от ноември 2010 г.

В сравнение с предходния месец износът на Германия е нараснал със 7,3 на сто, докато вносът е скочил с 3,1 на сто.

Търговският излишък възлиза на 15,2 млрд. евро през март в сравнение с 11,2 млрд. евро за февруари, съгласно сезонно коригираните данни.

Данните на Destatis показват още, че Германия реализира положително салдо от 7,5 млрд. евро от търговията си със страните от Европейския съюз (ЕС). Износът за тях се увеличава с 16% на годишна база, докато вносът расте по-бързо с 21,1 на сто за периода.

Ако се вземат само страните от еврозоната, положителното търговско салдо възлиза на 3,6 млрд. евро. Износът за тях расте с 14,2% на годишна база, а вносът – с 20,8 на сто. Най-голям търговски излишък Германия реализира от своята търговия със страни извън ЕС в размер на 11,4 млрд. евро. Износът за тях расте с 15,4% спрямо март 2010 г., докато вносът нараства с 9,9 на сто.

Еврото се повиши след данните за оживлението в търговския стокообмен на Германия и към 9:55 ч. българско време се разменя за 1,4386 долара. Преднината на еврото за днешната валутна сесия е 0,2% след двете губещи сесии в края на миналата седмица, предизвикани от подновени спекулации за фалит на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
fallback