fallback

Английската централна банка запази рекордно ниската лихва въпреки инфлацията

На този етап институцията продължава да поставя фокуса върху опитите за стимулиране на икономическия растеж

14:41 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Марвин Кинг, ръководител на АЦБ. Снимка: Ройтерс

Ръководителите на Английската централна банка (АЦБ) взеха решение за запазване на лихвения процент на Острова на рекордно ниското му ниво от 0,5 на сто. Така те пренебрегнаха риска от инфлация и заложиха на ниските лихви като начин за насърчаване на икономическата активност, пише Ройтерс.

Решението идва въпреки увеличаващите се разногласия за монетарната политика сред членовете на ръководството на АЦБ. Стенограмата от заседанието, проведено в началото на април показа, че вече трима от общо 9-те ръководители на банката подкрепят затягането на монетарната политика.

Основна причина за това е обезпокоително високият темп на поскъпване на живота на Острова. През април инфлацията е била 4 на сто на годишна база, което макар да е забавяне спрямо отчетените 4,4 на сто месец по-рано, е доста обезпокоителен темп.

Преди днешното решение курсът на британския паунд падна до 13-месечно дъно спрямо еврото. Анализаторите посочват като причина за това очакванията, че монетарната политика на Острова ще остане либерална, докато за еврозоната се очаква затягане през следващите месеци.

В 12:00 часа българско време двете валути се разменяха по 0,9037 лири за едно евро, но след това последва стабилизиране на паунда до 0,8998 EUR/GBP към 14:30 часа.

Повече подробности за нагласите сред ръководството на АЦБ ще станат ясни на 18-и май, когато ще бъде публикувана официалната стенограма от днешното заседание.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 10.09.22 г.
fallback