fallback

Производствената активност на Острова се забавя изненадващо силно през април

Спекулациите, че Английската централна банка получава нови аргументи да държи лихвите ниски, набират сила

15:48 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Производствената активност във Великобритания се е забавила с повече от очакваното през април. Това вероятно ще се окаже поредният аргумент за поддържане на нисък лихвен процент от страна на Английската централна банка, коментират анализатори за Ройтерс.

През април индексът на производствената активност е отстъпил до ниво от 54,6 пункта. Това е най-ниската стойност на показателя от септември миналата година насам. Нива над 50 пункта са сигнал за ръст на активността.

Ревизираната стойност на индекса за март е 56,7 пункта, а предварителните прогнози на анализаторите за април бяха за 56,9 пункта.

Производството е един от най-добре възстановяващите се сектори във Великобритания от края на рецесията през 2009 година насам. Индексът на активността в сектора бележи серия от 21 месеца с нива от над 50 пункта.

Секторът на производството генерира около 13 на сто от брутния вътрешен продукт на Великобритания.

Днес британският паунд отстъпва значително спрямо долара, като губи 1 на сто до 1,6480 GBP/USD. Като основна причина за това може да се посочат спекулациите, че заради забавянето в сектора централната банка няма да прибегне до затягане на монетарната политика.

Следващото редовно заседание на ръководителите на институцията е в четвъртък, като пазарният консенсус е за запазване на рекордно ниската лихва от 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 09.09.22 г.
fallback