fallback

Безработицата в Германия падна до 19-годишно дъно

Германските компании увеличават производството си и наемат нови служители, за да посрещнат нарастващите поръчки за износ

15:07 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

През април безработицата в Германия се понижи под 3 млн. за първи път от почти 19 години, увеличавайки вероятността потреблението да подкрепи икономическия растеж, съобщава Bloomberg.

Броят на хората без работа е намалял с 37 хил. до 2,97 млн., като е взета под внимание сезонната корекция, се казва в изявление на базираната в Нюрнберг Федерална агенция по труда. Това е най-ниското ниво от юни 1992 г. Нивото на безработица е 7,1%.

Германските компании увеличават производството си и наемат нови служители, за да посрещнат нарастващите поръчки за износ. По този начин те стимулират и вътрешното търсене. Правителството очаква икономиката на страната – най-голямата в Европа, да нарасне с 2,6% през тази година, след като постигна растеж от 3,6% през 2010 г.

Спадът на безработицата все още не носи политически дивиденти на германския канцлер Ангела Меркел. Според проучване на общественото мнение, опозиционните партии заедно могат да съберат достатъчно подкрепа, за да вземат властта.

„През последните 18 месеца състоянието на германския трудов пазар се е подобрило чувствително“. Последните данни разкриват „силен и устойчив ръст на заетостта“, посочва Алине Шойлинг, икономист на ABN Amro в Амстердам в писмо до инвеститори. „Нарастването на заплатите ще се ускори през тази и следващата година“, допълва тя.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) безработицата в еврозоната през февруари е била 9,9%. Във Франция, втората по големина икономика в еврозоната, безработицата е била 9,6%, в САЩ – 8,9%, а в Испания - 20,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
fallback