fallback

Търговският дефицит на еврозоната се запазва през февруари

Общото търговско салдо на страните от еврозоната е било положително преди година

15:01 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Вносът в страните от еврозоната превиши износа и през февруари, като валутният блок излезе на отрицателно търговско салдо от 1,5 млрд. евро.

За същия месец на миналата година еврозоната отчете излишък от 1,4 млрд. евро. Все пак, търговският дефицит от февруари се свива значително в сравнение с януарската си стойност от 15,6 млрд. евро.

Износът през февруари се увеличава с близо 9% на месечна база до 135,7 млрд. евро, докато вносът пада с 2,3% до 137,1 млрд. евро. Данните не са коригирани със сезонните колебания.

Нарастването на износа е добра новина за крехкото икономическо възстановяване на региона, но е застрашено от поскъпването на еврото срещу другите основни валути през последните месеци, предизвикано от очаквания за по-строга политика на Европейската централна банка.

Данните на Евростат показват, че цените на енергийните ресурси са имали силно влияние над търговския дефицит през месеца, като отрицателното салдо от търговия с тях се увеличава до 27,5 млрд. евро през февруари от 19,9 млрд. евро през януари.

През последните 12 месеца износът се е увеличил с 23%, а вносът расте малко по-бързо с 26 на сто.

Германия продължава да е страната от еврозоната с най-голям търговски излишък в началото на тази година, следвана от Холандия и Ирландия.

Великобритания и Франция са страните с най-големи търговски дефицити в еврозоната.

В същото време търговските дефицити на Португалия и Гърция се свиват заради намаляването на вноса на фона на икономическите затруднения в двете страни.

Отделни данни на Евростат показаха, че годишната инфлацията в еврозоната се е ускорила до най-високите си нива за последните 29 месеца.

През март цените са скочили с рекордните в историята на еврозоната 1,4% на месечна база и 2,7% на годишна база.

Еврото поевтинява с 0,2% в днешната сесия и към 14:55 ч. .българско време се търгува срещу 1,4456 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
fallback