fallback

ЕЦБ вдигна лихвите, за да се бори с инфлацията

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише изпълни заканата си да повиши лихвените проценти в еврозоната

15:38 | 07.04.11 г. 17
Автор - снимка
Създател

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който напуска поста си през октомври. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) изпълни заканата си и повиши лихвените си проценти днес в отговор на засилващата се инфлация в еврозоната.

Основният лихвен процент в страните, въвели еврото, се вдига до 1,25% спрямо досегашното си рекордно ниско ниво от 1 на сто.

Увеличението на лихвата е първото от юли 2008 г. насам.

Промяната бе очаквана от пазарните анализатори, след като в началото на март президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че ръководството й следи много внимателно инфлационните рискове в еврозоната.

Централните банки в повечето от развитите икономики, като САЩ, Великобритания и Япония, все още държат лихвените си проценти на рекордно ниските им нива от 2008, за да стимулират възстановяването на икономиките от кризата.

Поскъпването на енергийните суровини и на храните през последните месеци обаче породи опасения, че световната икономика може да бъде връхлетяна от висока инфлация в момент, в който икономическият растеж остава слаб и нестабилен.

Английската и Японската централни банки по-рано днес се въздържаха от промени в своята парична политика, подобно на Федералния резерв през март.

Еврото поевтинява с 0,3% срещу щатския долар в днешната валутна сесия, като към 15:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,4285 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 06.09.22 г.
fallback