fallback

Еврото с 15-месечен връх срещу долара, златото с пореден рекорд

Среброто постигна поредното си върхово за последните 31 години ниво

17:33 | 06.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Американският долар отстъпи до 15-месечно дъно срещу еврото днес, като основната причина за това са очакванията на инвеститорите утре Европейската централна банка да повиши основния лихвен процент в еврозоната.

Това се отрази върху интереса към инвестициите в суровини и златото постави нов исторически рекорд днес. Среброто пък постигна поредното си върхово за последните 31 години ниво, пише MarketWatch.

Днес еврото поскъпва с над 0,5 на сто срещу долара до ниво 1,43 долара за едно евро. По-рано през деня бе достигнато най-високото за последните 15 месеца ниво на единната валута – 1,4320 EUR/USD.

Ръстът на еврото продължава в очакване на утрешната среща на ръководителите на Европейската централна банка, като очакванията са лихвеният процент да бъде вдигнат с четвърт пункт до 1,25 на сто.

Това надделява над обезпокоителните данни за днешния аукцион за държавни ценни книжа в Португалия, на който за едногодишни облигации правителството на страната предложи доходност от 5,9 на сто.

Доларовият индекс, който следи движението на зелените пари срещу шест основни валути, се понижава с 0,35 на сто до 75,62 пункта.

На този фон златото поскъпва с 0,7 на сто днес, достигайки до рекордните 1 463 долара за тройунция. Това е поредният връх за жълтия метал за последните няколко месеца.

Силен интерес има и към среброто, като то поскъпва с 1,4 на сто до 39,72 долара за тройунция. Това е най-високото ценово ниво на суровината за последните 31 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 28.08.22 г.
fallback