fallback

Еврото регистрира най-силното първо тримесечие в своята история

Европейската валута отбеляза най-добрия си старт на годината от 1999 въпреки прогнозите за разпадане на еврозоната

17:28 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Лихвените проценти в еврозоната ще се вдигнат от 1% до 1,75% до края на 2011 г., сочат пазарните прогнози. Снимка: sxc.hu

Въпреки прогнозите за разпадане на еврозоната отпреди десет месеца еврото отбеляза най-силния старт на годината в своята история, пише Bloomberg.

За това помогнаха най-вече очакванията за повишаване на лихвените проценти в еврозоната, както и представянето на немската икономика, която расте с бързи темпове, в резултат на което безработицата в страната падна до своето най-ниско равнище, откакто статистиката за нея се води след обединението на Източна и Западна Германия.

Дори и кризата с държавните дългове в еврозоната, която застрашава да обхване и Португалия, не успява да спре на този етап устрема на единната валута.

През първото тримесечие еврото поскъпна с 3,5% срещу кошницата от валути на основните търговски партньори на еврозоната. Това показват претеглените с корелацията валутни индекси на Bloomberg.

Увеличението е най-силното от последното тримесечие на 2008 година, а трите месеца до март са най-силното първо тримесечие за европейската валута, откакто тя започва да се търгува свободно през 1999 г., сочи още проучването на Bloomberg.

Лихвените проценти по португалските държавни облигации показват запазващото се недоверие на инвеститорите за способността на европейските страни да овладеят дълговата криза. В същото време проблемите в банковия сектор в Ирландия отново излязоха на преден план, след като стана ясно, че четири от големите ирландски банки се нуждаят от 24 млрд. евро, за да подсилят капиталовата си база.

Въпреки това обаче еврото поскъпна значително през последните седмици, за което помогна откритият намек на ЕЦБ в началото на март, че може да вдигне лихвените проценти в еврозоната още през април заради високата инфлация.

Само допреди десет месеца бившият председател на Федералния резерв Пол Волкър и милиардерът Джордж Сорос даваха прогнози, че еврозоната може да се разпадне и еврото да изчезне като валута.

Засега обаче никоя от задлъжнелите страни във валутния блок не е преструктурирала дълговете си, въпреки че подобни предложения все повече набират популярност като единствен изход от дълговата криза в региона.

„Еврото е изключително силно при сегашните обстоятелства“, коментира за Bloomberg Алън Ръскин, валутен стратег в Deutsche Bank.

ЕЦБ очаква инфлацията в еврозоната да надмине целевото ниво от 2% през тази година, докато икономиката расте и се съвзема от финансовата криза. Прогнозите на ЕЦБ сочат за годишна инфлация от средно 2,3 на сто за 2011 г. в сравнение с декемврийската прогноза за 1,8 на сто.

Според прогнозите на анализатори, интервюирани от Bloomberg, лихвените проценти в еврозоната ще се вдигнат от сегашното си рекордно ниско ниво от 1% до 1,75 на сто до края на годината. Очакванията им за лихвените проценти на Федералния резерв обаче са те да останат на сегашните си рекордно ниски нива от 0,25 на сто, а това увеличава значително разликата между лихвените нива в САЩ и Европа.

Редица икономисти критикуват евентуалното увеличение на лихвените нива в еврозоната през април, тъй като може да утежни допълнително положението на периферните икономики, като Португалия и Гърция. Според анализатори на Commerzban Испания също е изложена на заплаха заради проблемите с ипотечните заеми в страната.

Еврото падна до най-ниското си ниво срещу долара за последните четири години през юни 2010 г. от 1,1877 долара за евро. Оттогава единната валута се е повишила с 19% и в днешната сесия се разменя срещу 1,4235 долара.

Претегленият с корелацията индекс на Bloomberg следи курса на еврото срещу този на валутите на десетте най-големи търговски партньори на еврозоната.

Икономиката на страните от еврозоната нарасна с 1,7% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 10.09.22 г.
fallback