fallback

Инфлацията в еврозоната неочаквано се ускори до 2,6% през март

Това е най-високото инфлационно ниво от октомври 2008 г., като за четвърти пореден месец надвишава тавана на ЕЦБ от 2%

13:33 | 31.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в еврозоната неочаквано се ускори през март до най-високото си ниво за последните повече от две години, предава Bloomberg.

Същевременно Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя за повишение на основната си лихва, която е на рекордно ниското ниво от 1%, което да предотврати пренасянето на ценовия натиск към искания за увеличение на заплатите.

Предварителната оценка за инфлацията в 17-те членки на валутния съюз през март е 2,6% на годишна база при инфлация от 2,4% през февруари, обяви днес Евростат.

През последните две години предварителната оценка за инфлацията е изключително точна, като 20 пъти съвпада с окончателната, а 4 пъти се отклонява само с 0,1 процентен пункт.

Това е най-високото равнище от октомври 2008 насам и надвишава тавана от 2% на централната банка за четвърти пореден месец.

Медианната прогноза на 32 икономисти, запитани от Bloomberg, предвиждаше инфлацията да остане на нивото си от предходния месец.

„Покупателната способност се свива от растящата инфлация и подтиснатия ръст на заплатите, докато строгите фискални ограничения в региона стават повсеместни“, коментира Хауърд Арчър, главен икономист за Европа в IHS Global Insight.

Според него ЕЦБ ще опита да овладее настоящия пик на инфлацията, произтичащ от високите цени на енергията и основните суровини, за да не предизвика значителни вторични ефекти.

Икономиката на еврозоната вече показва признаци на охлаждане. Доверието в нея се понижи през март, като производители и потребители очакват по-високи цени през следващите 12 месеца.

Ръстът в промишлеността и услугите през месеца се забави, а бизнес доверието сред германските инвеститори спадна.

На предстоящото си на 7 април заседание ЕЦБ ще трябва да претегли заплахите за икономическия растеж срещу рисковете от устойчива инфлация.

По-рано през месеца централната банка прогнозира инфлация от 2,3% през 2011 и 1,7% през 2012 година.

„Има реална опасност инфлационните очаквания да излязат извън контрол“, предупреждава Андрю Бузъмуърт, фонд мениджър в Pacific Investment Management.

„Ако погледнете към силните икономики на основните страни от еврозоната, то 1% основна лихва е доста ниско равнище“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
fallback