fallback

Безработицата в Япония пада в навечерието на земетресението

Тежките последици от най-силното земетресение в историята на страната вероятно ще увеличат безработицата през идните месеци

10:40 | 29.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Равнището на безработица в Япония продължи да намалява и падна до най-ниските си нива за последните две години през февруари.

Делът на безработните от работната сила пада до 4,6% през февруари в сравнение с 4,9% за януари.

Броят на хората без работа, регистрирани към бюрата по труда, намалява с 240 хил. до 3 млн. през февруари. Ангажираните в японската икономика лица наброяват 62,2 млн. души.

Прогнозите на икономисти бяха нивото на безработица да остане без промяна.

Състоянието на пазара на труда в страната обаче вероятно ще се влоши през идните месеци заради опустошителното земетресение на 11 март и последвалото го цунами и ядрена криза.

Заради аварията в реакторите на АЕЦ Фукушима-1 нормалното електрозахранване в Япония бе нарушено и много компании се принудиха да намалят или спрат напълно своето производство.

Това на свой ред вероятно ще се отрази на съкращенията и склонността на бизнеса в страната да наема нов персонал.

Данните за безработицата през февруари не включат статистиката от префектурите Фукушима, Ивате и Мияги, които бяха най-силно засегнати от бедствието на 11 март. Причината за това се крие в разрушената инфраструктура, която е възпрепятствала местните власти при изпращането им.

Отделни правителствени данни показаха, че продажбите на дребно в Япония са се повишили леко за втори пореден месец с 0,1% на годишна база през февруари.

Курсът на японската йена остава почти без промяна в днешната валутна сесия, като към 10:30 ч. българско време един долар се разменя срещу 81,69 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
fallback